Meningarna går isär bland politiker, medborgare och forskare huruvida dialogen med medborgarna ska begränsas till 1 gång vart fjärde år, eller pågå kontinuerligt.
Själv ser jag på medborgardialog som något som aldrig kan vara fel. Kommunen består av sina medborgare. Medborgarna är kommunen - lätt som en plätt. Därför måste vi förtroendevalda ha en ständig dialog med dem vi valts att representera.
Vi som är förtroendevalda ska vara tydliga med att vi är just det. Förtroendevalda. Tala om det. Synas och finnas med i många sammanhang så att vi vet vad som är på gång. Vad som är viktigt för våra medborgare, vad man irriterar sig över och så vidare. Vi ska möta medborgarna på ICA, på dagis, i idrottsföreningen, på äldreboendet, i löparspåret. Ja, i verkligheten. Annars har vi inte som politiker att göra. Det är självklart!
Men i Kinda kommun vill vi mer än så.
Förutom de övriga politiska uppdrag jag har i Kinda kommun så har jag ett uppdrag av kommunstyrelsen att särskilt bevaka frågor rörande demokrati och medborgardialog. Jag är glad att vi i kommunen har en kommunledning som ser dialog som något viktigt och prioriterat. Vi arbetar aktivt med att ta fram olika forum för att föra in medborgardialogen in i det politiska arbetet och beredning av ärenden. Vi arbetar systematiskt med bland annat medborgarträffar, medborgarpanel, synpunktshantering och fokusgrupper. Vi deltar i olika nätverk för att bli vassare och bättre.
På måndag är det kommunstyrelsesammanträde. Då ska kommunchefen och jag redovisa intryck och idéer från en studieresa till London. Förslaget från oss är att vi ska utreda möjligheten att införa sk e-petitioner i Kinda kommun. Den som är nfiken kan titta på t ex Malmöinitiativet och hur Uddevalla jobbar. Men vi i Kinda får hitta vår egen modell. Om förslaget gillas.
Allt Gott
Pia Tingvall
Tummen upp för inititativet, trevlig helg Anders
SvaraRadera